Post Image

Column voor Visie over Community AA Gent

Af en toe schrijft Hilde ook columns voor Visie, het ledenblad van beweging.net, CM en ACV. Haar column over de communitywerking van AA Gent kan je hier lezen.

 

 Community

Dat die voetballers allemaal te veel geld verdienen. Dat de omkoopschandelen er niet meer bij te houden zijn. Dat de Europese voetbalbond Uefa corrupt is en de wereldvoetbalbond Fifa nog corrupter. Dat het homohaters zijn. Dat oliesjeiks het succes kopen. Dat de scheidsrechters er niets van kunnen. En dat die hooligans de boel graag kort en klein slaan.

Als het over voetbal gaat, wordt er tegenwoordig wat afgesakkerd. En dat terwijl overal ter wereld miljoenen jongens en meisjes op kleine veldjes, op straten en in parkjes zich rot amuseren met het spelletje.

Ergens onderweg verliest dat spelletje zijn onschuld, wanneer geld de overhand haalt op puur spelplezier. Wanneer voetbal niet langer die bindende kracht is tussen gemeenschappen die samen supporteren, die samen spelen, die elkaar troosten als hun ploeg verloren heeft.

Het kan ook anders. In België zijn er clubs zoals AA Gent die zich ten dienste stellen van hun gemeenschap. Die de armere buurten intrekken om te kijken op welke manier voetbal kan helpen, kan verbinden, kan inspireren om terug werk te zoeken, terug een doel te krijgen in het leven of om elkaar weer beter te leren kennen over interculturele grenzen heen.

Het zijn vaak kleine projecten rond werk, (geestelijke) gezondheid of armoede. Voetbal zal de wereld niet redden, maar het kan hem wel een klein beetje mooier maken. En dat hoeft niet eens altijd zoveel te kosten.

 

 

Gerelateerde artikels