Column Het Laatste Nieuws

Hilde Van Malderen staat al ruim tien haar haar mannetje in de voetbaljournalistiek. Haar column verschijnt voortaan elke dinsdag in Het Laatste Nieuws.

Post Image

Weg met het trainingspak

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Welke hooligan hebben ze hiér binnengegooid? Dat was mijn gedacht van Fred Vanderbiest bij zijn debuut in eerste klasse tegen Genk. Terwijl KV Oostende met 3-0 werd afgemaakt, liep de coach briesend langs de zijlijn. En na de match maar hakken op zijn eigen spelers. Dat bleef Vanderbiest ook de volgende weken doen – ongenadig en zonder de minste zin voor zelfbeheersing.

Ook anderen moesten het ontgelden. Vanderbiest? Dat was “Keeskop!” roepen naar John van den Brom. Frigoboxen een doodschop verkopen. Scheidsrechter afblaffen. Op Maxime Lestienne afstormen alsof hij hem knock-out wou meppen. Nu is er niets mis met voetbalpassie, maar dit was effenaf lelijk. En het afgrijselijkste vond ik die outfit: een gorilla in trainingspak.

Op een écht pak was het wachten tot speeldag vijf, toen Marc Coucke zijn intrede deed als voorzitter. Wat zou Coucke die week gezegd hebben? “Fredje, ik vind je een toffe pé, maar je moet echt iets doen aan die kledij van jou.” Zoiets? In ieder geval, plots stond daar een gerestylede trainer. Noem mij ouderwets, maar een trainer hoort minimaal in casual chic aan de zijlijn te staan. En een pak is nog zoveel beter. Als ik voorzitter was, ik zou het desnoods in hun contract laten opnemen. Dat is toch gewoon een teken van respect voor je club?

Of er een oorzakelijk verband is, laat ik in het midden, maar Oostende begon wel punten te pakken met Vanderbiest in kostuum. De eerste zege kwam er tegen Charleroi, met ook dáár een trainer die debuteerde in eerste klasse: Felice Mazzu. Dat is nu eens ‘every inch a gentleman’. Strak in het pak, klasse in overvloed en welbespraakt. Zelfs als hij boos is op zijn spelers verliest hij nooit zijn waardigheid. Zo zie ik het graag. Complimenti, signore Mazzu.

Vanderbiest heeft het dus ook opgepikt, godzijdank. Slechte manieren weggegooid, samen met dat trainingspak. Ik moet toegeven dat ik te vroeg heb geoordeeld . Temperamentvol zal Vanderbiest altijd blijven, maar ik zie niet langer een trainer die half-hooligan, half-gorilla is. Sterker nog: ik kijk en luister tegenwoordig graag naar hem. Maar, beste Fred, grijp asjeblieft nóóit meer terug naar dat trainingspak. De kleren maken de man niet, maar het helpt wel.

Misschien ook een tip voor jullie, Hein en Lorenzo?

HILDE VAN MALDEREN ■

Gerelateerde artikels