Column Het Laatste Nieuws

Hilde Van Malderen staat al ruim tien jaar haar mannetje in de voetbaljournalistiek. Haar column verschijnt elke dinsdag in onze krant.

Post Image

Echte mannen

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Ik ben fan van Bjorn Ruytinx. Niet omdat hij zo’n fantastische voetballer is, want dat is hij niet. Niet omdat hij OH Leuven misschien wel in eerste klasse houdt, want dat maakt me eigenlijk niet zo veel uit. Maar wat een karakter heeft die man. Met zijn goal tegen Anderlecht zorgde hij en hij alleen ervoor dat OH Leuven nog niet helemaal dood is. Hij doet me denken aan een liedje van Billy Ocean: when the going gets tough, the tough get going – vrij vertaald: wanneer het zwaar wordt, staan de zware jongens op. Wat een killersblik had hij in zijn ogen toen hij zaterdag het veld betrad. Met Ruytinx kan je naar de oorlog – want dat is degradatievoetbal toch vaak. Hoeveel kaarsen zouden ze aan Den Dreef al gebrand hebben voor hun cultheld? Moeten we daarom alles door de vingers zien? Neen, dat moet niet. Als er iemand goed weet dat hij een straf verdiende voor zijn tackle op Carcela, dan zal het Ruytinx zelf wel zijn – wie hem kent, weet dat er misschien wel een hoek af is, maar dat Ruytinx toch vooral een goeie gast is. Eigenlijk heeft hij gewoon ‘pech’ gehad. Zonder die klap van Carcela was zijn fout even erg geweest, maar had hij er niet die hele cinema bij gekregen. Nu moest hij geslachtofferd worden op het altaar van de voetbalethiek. Ik weet dat het hem heel erg geraakt heeft. Dat hij diep in de put gezeten heeft. Wel, dan doet het mij ongelooflijk veel plezier dat hij mentaal zo sterk teruggekomen is na al die heisa. Zo reageren echte mannen. En als ik nu van één ding hou, dan wel van echte mannen – helaas worden ze steeds zeldzamer in de voetbalwereld.

Grappig vind ik het wel. In december struikelde iedereen over elkaar heen om hem de grond in te boren. Bjorn Ruytinx was plots dé crimineel van eerste klasse. Drie maanden later wordt hij de hemel ingeprezen als redder van OH Leuven, als man van de match, als killer van Anderlecht. Zo dicht ligt dat dus allemaal bij elkaar. En natuurlijk genieten wij allemaal veel meer van de prima donna’s onder de voetballers. Ik zal mijn punten voor de Gouden Schoen dan ook nooit aan Ruytinx geven. Voor zijn stijl trek je niet meteen naar een stadion, voor zijn inzet wel. En dat is tegenwoordig al heel wat – nietwaar, mannen van Anderlecht?

HILDE VAN MALDEREN ■

Gerelateerde artikels