Column Het Laatste Nieuws

Hilde Van Malderen staat al ruim tien haar haar mannetje in de voetbaljournalistiek. Haar column verschijnt voortaan elke dinsdag in Het Laatste Nieuws.

Post Image

Petit Pélé

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Ilombe ‘Petit Pélé’ Mboyo heeft nog maar eens geschoffeerd, vindt de goegemeente. Natuurlijk was het niet netjes om na het ontslag van Mario Been te zeggen dat hij in één uur onder Ferrera meer geleerd had dan in de laatste maanden. Heel snel gaan de moraliserende vingertjes dan de lucht in, want wij zijn toch allemaal zo welopgevoed. Of dat vinden we vooral van onszelf. Je had zijn uitspraak ook kunnen zien als ‘wat ben ik enthousiast om erin te vliegen’. En neen, je mag het tijdens de rust niet aftrappen omdat je net gewisseld werd, zoals hij deed tegen Waasland- Beveren.

Wie Mboyo binnenhaalt, moet dat er maar bij nemen. En een goed gesprek met hem aangaan. Die gast zit niet goed in zijn vel, dat ziet toch iedereen?

Je kan de jongen wel van de straat halen, maar de straat niet uit de jongen – intussen een man geworden. Mboyo is nu eenmaal een voetballer met een geschiedenis. Een zware geschiedenis, die ik hier niet opnieuw ga oprakelen.

Iedereen verdient een tweede kans. Zijn leven heeft vorm gekregen in de Brussels quartiers waar de wet van de sterkste geldt. Je kan dan wel alles oppoetsen met een dik contract, een protserige auto en de mooiste kleren, zijn karakter zal dat van een straatjongen blijven. Dat mag je hem niet kwalijk nemen. Mijn leraar Frans probeerde ons dat al in het middelbaar duidelijk te maken: je kan je eigen aard wel proberen weg te jagen met een vork, het zal altijd terugkeren.

Mboyo kan die sterrenstatus volgens mij (nog) niet aan. Bij AA Gent leerde ik hem kennen als een heel vriendelijke, professionele jongen die ik heel graag interviewde, omdat hij altijd wel iets zinnigs te zeggen had. Hij werd er vorig seizoen de vedette bij gebrek aan concurrentie. Een status die hij nog niet kende en waar hij het toen al moeilijk mee had. Ook bij Gent leidde het tot een confrontatie met de supporters. Vergeet overigens vooral niet dat zijn ster schitterde in play-off II, niet onder de spotlights van play-off I.

Een echte leider heb ik in hem nooit gezien. Zijn goals maakten van hem bij Gent de patron van de groep, niet zijn karakter – soms is hij zelfs wat timide. Mboyo zal altijd een speciaal geval blijven, maar laten we niet proberen om hem in het gareel te doen lopen, dan dood je zijn instinct. En zonder dat instinct is hij heel weinig Pélé en vooral ‘Petit’.

HILDE VAN MALDEREN ■

Gerelateerde artikels