Column Het Laatste Nieuws

Hilde Van Malderen staat al ruim tien haar haar mannetje in de voetbaljournalistiek. Haar column verschijnt voortaan elke dinsdag in Het Laatste Nieuws.

Post Image

Waarop hebben jullie gewacht, Buffalo’s

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Het zal toch niet waar zijn dat AA Gent straks meespeelt in play-off I? Zo’n rotseizoen, maar wel altijd blijven debiteren dat het mathematisch nog mogelijk was – u weet wel, dat zinnetje waar verliezers een patent op hebben. Niemand die het geloofde, zij zelf nog het minst. AA Gent was een zielig hoopje geworden. En iedereen maar lachen met hun voetbal in dat stadion waar elke club jaloers op is. Bij sommigen had het veel weg van leedvermaak. Dat is de Vlaamse mentaliteit. Wie met zijn kop boven het grasveld uitsteekt, wordt genadeloos weggemaaid.

Ik woon in Gent. Mijn vrienden zijn Buffalo’s. Na al die weken miserie gunde ik hen vooral gemoedsrust, niet het narennen van illusies. Daar waren ze aan toe. Maar net toen ik dacht dat Standard Gent uit zijn lijden zou verlossen, doen ze zoiets. Winnen op Sclessin tegen de onbetwiste leider met drie doelpunten, terwijl Standard zeventien (!) clean sheets heeft en nooit meer dan twee tegengoals slikte – dat is niet bepaald janneke en mieke. Ik stond aan de rand van het veld te kijken en dacht: mannekes, hebben jullie nu al die tijd met onze voeten gespeeld? Zag ik daar plots een organisatie staan, een drive om te winnen en de efficiëntie die nodig was om de match af te maken. Ik maak hier van AA Gent geen topdriekandidaat – verre van zelfs, ik ben er nog altijd niet van overtuigd dat ze wel hun plaats hebben in play-off I, maar wie dit kan, heeft de afgelopen weken toch heel erg zijn best gedaan om zijn potentieel vooral niet te gebruiken. Dan word ik daar toch ook een beetje triest van.

Want wat zat Gent al die tijd aan te modderen? Op zijn publiek te sakkeren dat ze te veel druk legden? Op de pers te vitten dat ze te kritisch was? Over hun coach te zeuren dat ze hem niet begrepen? Nie neute, nie pleuje. Toch? Jullie eigen leuze. Doe gewoon normaal en maak het allemaal niet moelijker dan het is. En of het terecht zou zijn of niet, daar valt over te discussiëren, maar één ding weet ik zeker: de Ghelamco Arena verdient nog vijf topaffiches. De Gentenaar verdient dat. Wij zijn verdikke de tweede grootste stad van Vlaanderen. Niemand moet tegen mij opscheppen over wat dan ook in het voetbal. ‘Dimmen jongen, ik ben dus wel van Gent en wij hebben de Ghelamco Arena.’ Dat is altijd mijn – ik geef toe, wat ‘stoeferige’ – repliek. Dan wordt er gezwegen en geknikt. Iedereen is jaloers op onze tempel. Nu nog op het voetbal. Want play-off II in het mooiste stadion van België, ik mag er niet aan denken.

HILDE VAN MALDEREN ■

Gerelateerde artikels