Column Het Laatste Nieuws

Hilde Van Malderen staat al ruim tien haar haar mannetje in de voetbaljournalistiek. Haar column verschijnt voortaan elke dinsdag in Het Laatste Nieuws.

Post Image

Lef

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Beste baksteengooier, de schandpaal is afgeschaft in 1854. Misschien is u dat volledig ontgaan, in al uw woede over de slechte resultaten bij Genk. We gooien niet meer met stenen naar mensen of huizen. Dat noemen we beschaving. Voetbal is daarin een moderne vorm van oorlog, maar dat is op het veld, niet ernaast. Stel u maar eens voor dat achter die gebroken ruit iemand – een baby? – lag te slapen. Ik mag er niet aan denken dat u daar een leven kapotgooit. En waarvoor, eigenlijk? Toch niet voor het voetbal? Stoer hoor, zo anoniem een baksteen gooien.

Er werd dit weekend ook geroepen om het ontslag van John Van den Brom. In Gent kotsen ze Mircea Rednic bijna uit en bij Genk worden Gunther Jacob en Dirk Degraen dus verketterd.

Ik begrijp die honger naar bloed niet.

Dat roepen om het ontslag van een trainer of bestuur: waar halen wij eigenlijk het recht vandaan om voor moderne inquisitie te spelen? Hoe zielig moet je eigen leven zijn om er plezier in te scheppen een ander het slechtste toe te wensen? Zullen we eens op het werk van de roepers komen roepen om hun ontslag? Zouden die dat even plezant vinden? Trainers en bestuursleden zijn geen ‘katten die moeten gekeeld worden’. Dat zijn mensen. En die doen ook alleen maar hun best. Uiteraard weet ik dat ze veel geld verdienen en dus ook wel tegen een stootje moeten kunnen, maar een groot loon legitimeert toch geen scheldpartijen of bedreigingen?

Want denkt u nu echt dat een coach een ploeg op het veld zet om te verliezen? Of dat een bestuur zijn best doet om zo slecht mogelijke spelers te halen? Natuurlijk had ik ook verwacht dat Anderlecht Bergen zondag in de pan zou hakken. Natuurlijk hoopte ik een mes te zien tussen de Gentse tanden. En waarom zijn de Genkse spelers zo lief voor elkaar? Maar om dat nu allemaal op het bestuur of de coach te steken, dat is toch van een ondraaglijke simpelheid?

Dus aan alle roepers: richt u misschien eens tot de heren voetballers zelf. En oordeel eerlijk over wat zij er iedere week (niet) van bakken. Want die anonieme baksteengooier heeft eigenijk getoond wat hij zijn eigen ploeg gerust mag verwijten: een gebrek aan lef.

HILDE VAN MALDEREN ■

Gerelateerde artikels