Column Het Laatste Nieuws

Hilde Van Malderen staat al ruim tien haar haar mannetje in de voetbaljournalistiek. Haar column verschijnt voortaan elke dinsdag in Het Laatste Nieuws.

Post Image

Seksuele vraatzucht

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

To sex or not to sex? Dat blijkt dus een belangrijke vraag die alle bondscoaches bezighoudt voor het WK en soms voor nogal wat beroering zorgt. Mogen de vrouwen van de spelers hun man bezoeken in Brazilië of blijven ze beter thuis? Voetballers en seks, dat is zo’n onderwerp dat altijd tot de verbeelding spreekt. De Engelse roddelpers teert erop, dus bondscoach Roy Hodgson is voor dit WK zeer op zijn hoede. De toegang tot zijn internationals zal ‘zeer gelimiteerd’ zijn voor de WAG’s. Andere collega’s gaan er veel losser mee om. Bij Duitsland, Italië, Nederland en Frankrijk is vrijheid blijheid. Marc Wilmots stelt zich dan weer oerconservatief op. Op het WK mag er geen vrouw in de buurt komen van onze Rode Duivels. De reden? ‘Omdat het twintig jaar geleden op het WK fout gelopen is, toen de vrouwen arriveerden.’

Is die Wilmots een masochist, denk ik dan spontaan. Of heeft hij misschien zelf een laag libido? Enfin, dat wil ik eigenlijk niet eens weten. Punt is dat de gasten die hij meeneemt in de fleur van hun leven zitten. Testosteronbommen zijn het. Toevallig had ik op mijn bureau het boek Sport en Seks van de Nederlandse uroloog en seksuoloog Mels van Driel liggen – een mens moet toch wat research doen, nietwaar? Een paar van zijn – in dit kader interessante – wetenschappelijke conclusies zijn onder andere “Warmte stimuleert het libido” en al zeker als er gewonnen wordt”, maar misschien is zijn belangrijkste bevinding: “Bij profvoetballers hoort seksuele vraatzucht.”

Tja, zet die dan maar eens allemaal samen op een vliegtuig, in de wetenschap dat ze een paar weken lang verstoken blijven van seks of het moest zelfbediening zijn. Volgens mij creëer je dan een explosieve situatie. Nu doet het er eigenlijk niet toe wat ik er van denk. Maar wat ik vooral heel vreemd vind: Wilmots neemt naast zijn Rode Duivels een crew van 29 man mee. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Geen spiertje dat niet verzorgd zal worden, geen eten dat niet gecontroleerd zal worden en geen tegenstander die niet zal gefileerd worden door de scouts. Nog wetenschappelijker en professioneler kan bijna niet. Maar als het over seks en vrouwen gaat, nemen heel wat bondscoaches – want Wilmots is niet alleen – vooral een weinig gefundeerde beslissing, op basis van emotionele, religieuze of traditionele overtuigingen. We zijn 2014 en dan blijft seks toch nog altijd taboe, alle wetenschap ten spijt. Misschien moet Wilmots dat boek toch maar eens lezen, want in Brazilië zou het wel eens heel warm kunnen worden.

HILDE VAN MALDEREN

Gerelateerde artikels