Post Image

Opiniestuk in De Standaard

Net na het einde van het WK schreef Hilde een opiniestuk over vrouwelijke analistes in voetbalprogramma’s. Een warme oproep om ook na het WK de inspanning om meer vrouwen aan de analysetafel te hebben, vol te houden. De Standaard publiceerde het in de krant van 16 juli.

 

Vrouwen aan de voetbaltafel: excuustruzen of eindelijk volwaardige analistes?

De Rode Duivels zijn gehuldigd, de Belgische vlaggen opgeborgen. Villa Sporza heeft zijn deuren gesloten. Wat is me onder andere bijgebleven? Dat Imke Courtois tegenwoordig het mooiste is wat de televisie te bieden heeft, met een naturel die je doet zwijmelen. Ook kersvers Sporza-analiste Heleen Jaques mag er wezen en was een frisse en welgekomen verschijning aan tafel bij Karl Vannieuwkerke.

De schoonheid van beide dames wordt overal bezongen. Een zure journalist merkte op dat Imke Courtois haar plaats niet heeft in een voetbalprogramma, omdat ze nooit op een hoog niveau heeft gespeeld. Opmerkingen die ik niet hoor bij andere analisten zoals pakweg Frank Boeckx of Brecht Dejaeghere, nochtans spelen die ook maar in België en haalden ze nooit de selectie van de Rode Duivels. Imke Courtois zat tenminste nog op de bank bij de Red Flames. Heleen Jaques is er zelfs een vaste waarde.

Over het uiterlijk van Boeckx en Dejaeghere wordt nooit gesproken. Mannelijke analisten mogen oud, jong, knap of lelijk zijn. Schoonheid of leeftijd is daar geen criterium. Maar misschien is het ook gewoon toeval dat Sporza net twee knappe, jonge analistes heeft gekozen. Dat vooral hun uiterlijk wordt bejubeld is op een manier jammer. Na drie jaar zou het wel eens mogen gaan over wat Imke zegt. Of Imke en Heleen. Of neen, wacht, beide dames zaten slechts één keer samen in het programma, afgelopen zaterdag toen het allemaal niet zo belangrijk meer was. Bewust of ook toeval? We moeten een vrouw hebben, maar twee is te veel van het goede?

Straks vertrekt Heleen Jaques naar Fiorentina en blijft Imke Courtois opnieuw als enige vrouw achter in de televisiestudio’s. Blijft de inspanning om meer vrouwelijke analistes op tv te krijgen dan overeind, of maakte Sporza alleen een uitzondering voor dit WK? En hoe zit het bij de andere media? Want ook Vier en Play Sports bellen enkel naar Imke, die dan wel haar bankrekening gespijsd ziet, maar vooralsnog geen aanleiding geeft aan de televisiebonzen om meer vrouwen een kans te geven. Zo blijft het idee dat Imke Courtois de excuustruus is in sommige voetbalkringen overeind en blijft het mannenbastion gesloten.

Nochtans stijgt het aantal voetballende vrouwen en meisjes en stijgt het aantal vrouwelijke televisiekijkers bij ieder toernooi. Laat ze ook stijgen op tv, zodat vrouwen niet langer als curiosum worden beschouwd, maar wel als volwaardige analisten. En vooral, laat hen geen toevalstreffers blijven, ook nu het WK voorbij is.

Mochten redacties nu weer het excuus bovenhalen dat ze toch geen vrouw moeten kiezen, omdat het een vrouw is. Tuurlijk niet, maar je moet de vrouw ook niet uitsluiten omdat het een vrouw is. Of dat andere excuus: dat ze geen vrouwen vinden. Twee suggesties, gratis en voor niets. Tamara Cassimon bijvoorbeeld, assistent-bondscoach bij de Red Flames, kan het goed uitleggen. Net als Ingrid Vanherle, hoofd van de jeugdopleiding bij Standard. Beiden ex-internationals. Beiden veertigers, wat niet lijkt te passen in het huidige criterium, maar over voetbal praten kunnen ze als de besten. En dat is tenslotte toch waar het eigenlijk zou moeten om draaien, niet?

 

Hilde Van Malderen

Schrijfster en ex-voetbaljournaliste

 

 

Gerelateerde artikels