Post Image

Zwijg, wijf!

Zwijg, wijf!

Er was ooit eens een jongentje dat weigerde te geloven dat vrouwen over voetbal konden schrijven. Dat jongentje was mijn metekind aan de unief van Gent. Toevallig was hij ook de zoon van een collega van mijn mama. Toen hij via die weg vernam dat ik sportjournalist zou worden, vond hij dat niet kunnen. Niet dat hij ooit al een artikel van mij gelezen had. Dat deed er niet eens toe. Een vrouwelijke voetbaljournalist, zoiets was voor hem een no go. Over voetbal schrijven was mannenterrein. Zulke uitspraken kwamen dus van de jongere generatie, open minded enzo.

Dat jongentje had natuurlijk gelijk. Wij vrouwen zijn intellectueel niet in staat om voetbal te begrijpen. In feite snappen wij daar gewoonweg niets van. Wij doen alleen maar alsof. Dat kunnen wij namelijk wel goed. Wat denken die vrouwen wel, toch niet dat ze iets over voetbal mogen zeggen? En nog erger: dat die vrouwen dan ook nog eens zelf willen voetballen. Dat hou je niet voor mogelijk. Een waarlijke schande. In pomponnetjes op het veld lopen, laten we het daarbij houden.

Want vrouwen die voetballen, dat zullen wel manwijven zijn. Of lesbo’s. Of lesbische manwijven. Echte vrouwen doen ballet of iets in die aard. Zo moet dat ongeveer geklonken hebben in de jaren twintig, toen men vrouwenvoetbal nog wansmakelijk vond en de Belgische bond hen ondanks het toenemende succes verbood op hun velden te spelen. Stel je voor.

Intussen brokkelen die vooroordelen gelukkig alsmaar meer af. Al heeft het vrouwenvoetbal nog een lange weg te gaan, zeker in België. Mijn steun hebben ze alvast. Daarom geef ik dit weekend (zaterdag 28 februari om 14u30) de aftrap voor de de beloftenwedstrijd Club Brugge – AA Gent in het vrouwenvoetbal. Omdat ik dus wel open minded ben en absoluut geloof dat vrouwen iets te zoeken hebben in het voetbal. Eén van de redenen waarom ik absoluut Ingrid Vanherle, de manager van de Women’s Beneleague in mijn interviewreeks wou. Ik zal me met plezier laten verrassen door die vrouwen in korte broek. Mannen met pomponnetjes zijn altijd welkom. Dat spreekt.

Gerelateerde artikels